Tot ce trebuie sa știi despre instalația de climatizare a mașinii tale

  • Tot ce trebuie sa știi despre instalația de climatizare a mașinii tale Air-Conditioning-in-Your-Vehicle.jpg

Tot ce trebuie sa știi despre instalația de climatizare a mașinii tale

Cu siguranța știi că periodic trebuie să mergi cu mașina în service pentru incărcare freon. Noi îți oferim mai multe informații cu privire la instalația de climatizare a mașinii, astfel încât să poți înțelege modul în care funcționează aceasta.

Principiul de funcționare al instalației de climatizare

Aerul condiționat din mașină necesită un circuit frigorific și un circuit de răcire  pentru a funcționa corect. Combinația dintre aerul rece și aerul cald creează condițiile de climatizare dorite, care nu au absolut nimic de-a face cu condițiile exterioare. Aerul condiționat joacă un rol vital în îmbunătățirea siguranței și a confortului în timpul conducerii.

Diferitele componente ale circuitului răcire și circulare a aerului sunt conectate prin furtunuri și/ sau conducte de aluminiu și formează astfel un sistem închis. Agentul frigorific și uleiul refrigerant, acționate de compresor, circulă în sistem.

Funcționarea instalației de climatizare cu reductor de presiune

Circuitul este împărțit în două părți:

· partea dintre compresor și expansor se numește partea de înaltă presiune;

· partea  dintre regulator și compresor este ceea ce noi numim componenta de joasă presiune.

Compresorul comprimă agentul frigorific în stare gazoasă (moment în care îl incălzește puternic) și îl trimite sub presiune ridicată în condensator. Acolo, căldura este extrasă din agendul condensat și freonul trece iar în stare lichida.

Filtrul  elimină impuritățile din agentul frigorific care a devenit lichid și îndepărtează umiditatea. Acest lucru asigură eficiența sistemului, protejând în același timp componentele împotriva deteriorărilor cauzate de impurități.

Ce este și ce face compresorul instalației de aer condiționat?

Compresorul instalației de climatizare este, în general, acționat de motor prin intermediul unei curele trapezoidale sau cu nervuri trapezoidale. Cu ajutorul acestora agentul frigorific circula prin sistem. Există mai multe tipuri de astfel de instalații.

Agentul frigorific din evaporator este în stare gazoasă și la temperatură scăzută, este aspirat și comprimat. Apoi se transmite către condensator în stare gazoasă, la temperatură ridicată și sub presiune înaltă.

Mărimea compresorului trebuie adaptată la dimensiunea sistemului. Pentru lubrifiere, compresorul este umplut cu un ulei special. O parte din ulei circulă cu agentul frigorific din sistemul de aer condiționat.

Compresorul instalației de climatizare este în general acționat de motor prin intermediul unei curele trapezoidale sau cu nervuri trapezoidale compresele de compresor și circulă agentul frigorific din sistem. Există mai multe tipuri.

 

Agentul frigorific din evaporator în stare gazoasă și la temperatură scăzută este aspirat și comprimat. Apoi se transmite la condensator în stare gazoasă, la temperatură ridicată și sub presiune înaltă.

Mărimea compresorului trebuie adaptată la dimensiunea sistemului. Pentru lubrifiere, compresorul este umplut cu un ulei special. O parte din ulei circulă cu agentul frigorific din sistemul de aer condiționat.

Lubrifierea insuficientă din cauza scurgerilor și a pierderilor ulterioare de agent frigorific și ulei și întreținerea insuficientă pot duce la defectarea compresorului. Din acest motiv este foarte important să mergi în service pentru incărcare freon auto ori de câte ori este nevoie.

Condensatorul este necesar pentru răcirea agentului frigorific încălzit prin comprimare în compresor. Agentul frigorific gazos și la temperatură înaltă intră în condensator și transmite căldura către mediul înconjurător prin țeavă și lamele. Agentul frigorific trece apoi de la starea gazoasă la starea lichidă sub efectul răcirii.

Cum funcționează instalația de aer condiționat

Agentul frigorific gazos și la  temperatură înaltă pătrunde în condensator prin partea de sus și transmite căldura către mediul înconjurător prin țeavă și lamele. După răcire, agentul frigorific părăsește condensatorul în stare lichidă prin conexiunea inferioară.

Un condensator defect poate avea următoarele simptome:

· capacitate de răcire slabă;

· defecțiunea aerului condiționat;

· funcționarea permanentă a ventilatorului condensatorului.

Cauzele defectelor pot fi:

· scurgeri de freon pe la imbinari sau conducte sparte;

· schimbul de căldură insuficient cauzat de depuneri.

Depanarea

· verifică dacă condensatorul este înfundat;

· controlează scurgerile;

· testează presiunea pe laturile de înaltă și joasă presiune.

Din cauza particularității locului de montare, condensatorul este expus la eșecuri de mediu cauzate de impurități sau lovituri. Defecțiunile apar adesea în accidentele cu impact frontal.

Indiferent daca ai un BMW sau un Passat, sau orice altă marcă de mașină, este important sa cauți un service care oferă încărcare freon la domiciliu, așa cum este și neoclim, pentru a putea economisi timp și a nu mai fi nevoit sa mergi de fiecare data până în service pentru o operațiune atât de ușor de implementat cum este schimbul de freon.

2. Componente importante ale instalației de climatizare și modul în care aceasta poate funcționa

Faptul că instalația de aer condiționat are nevoie de încărcare freon în mod periodic este cunoscut de toți posesorii de mașini dotate cu astfel de instalații, dar care sunt cele mai importante componente ale acesteia în afară de compresor și de freon, și la ce trebuie să fii atent atunci când instalația de freon se strică?

Filtru de deshidratare

Elementele de filtrare a aerului sunt numite filtre sau acumulatoare de desicant, în funcție de tipul de instalație. Scopul filtrului de deshidratare este de a îndepărta materia străină din agentul frigorific și de a absorbi umezeala din agentul frigorific.

Funcționare:

Agentul frigorific lichid intră în filtrul de desicant, trece printr-un agent higroscopic și iese din filtrul de deshidratant sub formă lichidă. Partea superioară a filtrului de desicant se conectează în același timp cu o cameră de compensare, din partea inferioară a rezervorului de agent frigorific, pentru echilibrarea variațiilor de presiune din sistem.

În funcție de tipul său, filtrul de desicant poate conține doar o anumită proporție de umiditate - deshidratantul este apoi saturat și nu mai poate absorbi umezeală suplimentară.

Ce se poate întâmpla atunci când filtrul nu mai este bun?

Eșecul filtrului de desicant se poate manifesta prin următoarele simptome:

· capacitate de răcire slabă;

· defecțiunea aerului condiționat.

 Cauzele deteriorării filtrului de desicant pot fi următoarele:

· îmbătrânire excesivă;

· deteriorarea interiorului corpului filtrului;

· scurgeri pe la îmbinări și deteriorarea conductelor.

 Depanarea

Pentru a remedia problemele pot fi luate următoarele măsuri:

· verifică instalația respectând intervalele de întreținere (la fiecare 2 ani);

· verifică  starea instalației/ fixarea bună a elementelor de prindere/ absența deteriorărilor;

· Test de presiune pe laturile de înaltă și joasă presiune.

Acesta este motivul pentru care filtrul de desicant trebuie schimbat în general la fiecare 2 ani, și în orice caz, ori de câte ori este deschis circuitul de agent frigorific. Un filtru de desicant care este prea vechi poate cauza defecțiuni grave în sistemul de aer condiționat. Filtrele de desicant pot fi integrate în condensator. Se poate întâmpla ca nu puteți schimba singur filtrul de desicant motiv pentru care vă recomandam sa apelați la specialiști care realizează încărcare freon auto.

Regulator de debit

În circuitul de refrigerare, regulatorul de debit este punctul de separare între zonele de presiune ridicată și joasă. Este instalat în fața evaporatorului. Pentru a obține o capacitate optimă de răcire în vaporizator, debitul agentului frigorific este reglat de extensor în funcție de temperatură. Este astfel garantată evaporarea completă a agentului frigorific lichid, și numai agentul frigorific în stare gazoasă va intra în compresor. Regulatorul variază în funcție de tipul de instalație și de mașină. Așa cum cauți incărcare freon BMW este recomandat să cauți și regulatoare pentru modelul tău de BMW.

Agentul frigorific lichid din condensator trece prin regulator și este injectat în vaporizator. Evaporarea agentului frigorific produce răcirea. Temperatura scade apoi. Pentru a obține o capacitate optimă de răcire în vaporizator, debitul agentului frigorific este reglat de regulator în funcție de temperatură.

Consecințe în caz de defecțiune

Un regulator defect poate genera următoarele simptome:

· capacitate de răcire slabă;

· defecțiunea aerului condiționat.

 Cauzele eșecului pot fi:

· probleme cu temperatura legate de supraîncălzirea sau înghețarea freonului;

· înfundarea sistemului;

· scurgerile pe linile de conexiune.

Depanarea

Pașii de verificare pentru defecțiuni sunt după cum urmează:

· inspecție vizuală;

· controlul acustic;

· verificarea conexiunii corecte a liniilor de conectare;

· verificarea etanșeității componentelor și a accesoriilor;

· măsurarea temperaturii în circuit;

· măsurarea presiunii cu pornirea compresorului.

Umiditatea și impuritățile din sistemul de climatizare pot afecta grav performanțele regulatoarelor și pot provoca defecțiuni. De aceea, întreținerea periodică este importantă!

O soluție optimă pentru o instalație de aer condiționat care să funcționeze corect este apelarea la servicii de încărcare freon la domiciliu. La Neoclim oferim cele mai bune astfel de servicii și avem o întreagă echipă care se va ocupa de fiecare operațiune în parte, inclusiv de verificarea elementelor anterior menționate, astfel încât să nu existe probleme nedetectate.

Printre cele mai importante avantaje pe care le vei obține din colaborarea cu noi, se numără în primul rând colaborarea cu o echipă profesionistă, care știe exact ce trebuie să facă. În plus, avem toate instrumentele necesare pentru a diagnostica în mod corect o instalație de aer condiționat și pentru a detecta componentele deteriorate și care necesită reparații sau înlocuire.

Share:
Comentarii
Scrie un comentariu

Deplasare la domiciliu in Bucuresti pentru incarcare freon in instalatia masinii