În zilele toride de vară, puține lucruri sunt mai enervante decât a avea numeroase drumuri de făcut într-o mașină al cărui sistem de aer condiționat nu funcționează. Există numeroase cauze pentru care sistemul de răcire ar putea să fie defect, însă cea mai comună este existența unei scurgeri de lichid în sistem.
Modalitatea de răcire a cabinei autoturismului este similară cu cea folosită pentru răcirea încăperilor unor camere dintr-o locuință. Se folosesc diverse conducte, compresor, radiator etc. Pe deasupra, se folosește un lichid ecologic pe bază de gaz și ulei, special conceput pentru lubrifierea compresorului, care a fost numit de către marea majoritate a persoanelor „freon”. Deși lichidul cu denumirea populară pe care până și mecanicii de specialitate o folosesc a fost cândva utilizat pentru a lubrifia compresorul, acesta a fost înlocuit cu alte soluții mai avansate.
Freonul este, de fapt, numele unei game de gaze realizată de compania DuPont (americană) încă din anii 1900. Inițial, acestea au fost utilizate pentru aparatele frigorifice (ex.: frigidere) și aveau denumirea de CFC (clorofluorocarbon), însă datorită clorurilor utilizate, acestea afectau stratul de ozon, iar utilizarea acestora a fost interzisă. Principala caracteristică pe care aceste gaze o posedă este aceea de a se răci la modificarea presiunii.
Modul de funcționare al aparatului de aer condiționat
Acestea fiind spuse, conducătorii auto ar trebui să cunoască modul de funcționare al aparatului de aer condiționat, cunoștințele acumulate fiind de folos în încărcarea cu freon a acestuia.
Așadar:
Primul pas prin care aerul condiționat al unui autoturism își intră în ritm este introducerea freonului prin compresor, lucru ce va determina o creștere a temperaturii din partea gazului (fiind datorată unei presiuni mari). După ce freonul este încălzit, acesta urmează să fie transportat cu ajutorul unor conducte la condensator. Radiatorul din fața mașinii, răcit cu ajutorul unui ventilator, ajută la modificarea freonului din starea sa gazoasă într-o stare lichidă, răcindu-l treptat (încălzirea latentă a unui gaz condensa).
De aici, datorită presiunii create, prin intermediul unei alte conducte, freonul în stare lichidă este transportat către radiatorul aflat în bordul autovehiculului, dar nu înainte de a trece printr-un filtru special conceput pentru separarea gazului netransformat în lichid. Acolo (în radiatorul din bord), freonul se lovește de o valvă asemănătoare cu cea a unui tub cu deodorant aflat sub mare presiune. Cu ajutorul ei, freonul este transformat în gaz care circulă prin radiatorul din habitaclu. Ventilatorul aflat în imediata vecinătate a acestui radiator împinge aerul în interiorul mașinii pentru a răci efectiv habitaclul. Ciclul se reia și continuă în aceeași manieră.
Datorită diferitelor probleme, cum ar fi lovirea sau găurirea unui tub destinat acestui sistem, freonul se poate pierde foarte rapid. Se estimează că, indiferent dacă există sau nu o scurgere, o mașină pierde anual aproximativ 15% din cantitatea totală de lichid de răcire. Așadar, o revizie periodică și o încărcare cu freon a aerului condiționat auto este absolut necesară.
Datorită acestei pierderi semnificative, încărcarea cu freon a mașinii trebuie realizată de specialiști în domeniu, care se ocupă zilnic de astfel de probleme și care ar avea abilitățile necesare să rezolve problema, indiferent de tipul autovehiculului. De asemenea, aceștia ar trebui să respecte un set de reguli esențiale pentru buna funcționare a sistemului de răcire, dar și pentru funcționarea acestuia pe termen lung.
Astfel, uleiul folosit pentru instalație nu trebuie să fie unul universal (PAO) ci, din contră, trebuie să fie PAG. Motivul necesității acestui ulei este proprietatea chimică deținută prin care este determinată capacitatea de a absorbi apa (este higroscopic). Totodată, în procesul de golire al instalației (utilizat pentru a se putea reumple), trebuie să fie creat un vacuum pentru cel puțin o oră. Rolul acestui vid este de a „fierbe” apa din sistem, pentru ca aceasta să nu se amestece cu noul sistem. Un alt aspect pe care mecanicii ar trebui să îl respecte este acela că autoturismul nu trebuie să aibă motorul pornit în timp ce procesul de înlocuire/completare al freonului este în plină desfășurare.
Alegerea unei autorități competente pentru această intervenție este făcută de către client dintr-o ofertă numeroasă existentă deja pe piață. Criteriile cele mai importante prin care service-urile în care se va demara acțiunea sunt, de obicei, timpul și costul unei astfel de operațiuni. Foarte puține service-uri oferă încărcarea cu freon auto la domiciliu fiind mai costisitoare pentru aceștia, însă satisfacția pe care o oferă clientului este mult peste cea a concurenților.
Neoclim reușește ca pentru o încărcare cu freon a unui VW costul operațiunii să pornească de la 100 de lei, chiar și cu serviciile menționate anterior. De asemenea, procedura este una foarte simplă. Clienții trebuie să ia legătura cu atelierul prin intermediul diferitelor metode de contact și să își facă o programare. După stabilirea unei date, clientul doar trebuie să se prezinte, restul operațiunilor fiind realizate în întregime de către specialiști.
Atenție! – Funcționarea aerului condiționat al unui autoturism cu o cantitate mică sau inexistentă de freon poate duce la apariția unor probleme mai grave. Compresorul este supus unor sarcini mai mari. Drept rezultat, temperaturile din interiorul acestuia cresc ducând la o degradare precoce a acestuia. De asemenea, este indicat ca după 1-2 ani, instalația termică să fie golită de gazul folosit pentru a fi înlocuit cu unul nou, alături de consumabilele aferente (uleiul PAG).
Comentarii