Toţi ştim ce este instalaţia de aer condiţionat a maşinii, însă câţi posesori de autoturisme ştiu cum funcţionează şi pentru ce este necesară? Ştiai că sistemul tău de aer condiţionat trebuie întreţinut pentru a împiedica pătrunderea microbilor în interior? Continuă să citeşti pentru a afla totul despre instalaţia ta de aer condiţionat şi de ce este important să mergi periodic la încărcare freon BMW.
Cum funcţionează sistemul de aer condiţionat?
Practic, aerul condiţionat este un sistem de răcire a aerului din maşină şi funcţionează astfel:
- Compresorul se roteşte datorită unei elice conectate la motor, care are rolul de a aspira agentul frigorific în formă gazoasă. Ulterior, compresorul comprimă aerul, ceea ce va avea drept consecinţă creşterea temperaturii sale până la 110 grade.
- Gazul va fi transmis, atunci când este la presiune înaltă, radiatorului, denumit şi condensator, care este supus ventilaţiei forţate. Această ventilaţie are rolul de a provoca condensarea freonului, care se va transforma în lichid la presiune înaltă;
- Fluidul este filtrat şi este eliminată toată apa din conţinutul său, pentru a împiedica îngheţarea. Fluidul la presiune înaltă trece printr-o zonă de expansiune, unde se extinde şi pierde o parte din presiune, ceea ce determină o scădere rapidă a temperaturii;
- Fluidul trece în cel de al doilea radiator, denumit evaporator, loc în care îşi reia forma gazoasă. În acest fel este generat aerul rece, care ajunge în habitaclu prin sistemul de încălzire al maşinii;
- La ieşirea din evaporator, agentul frigorific în stare de vapori de joasă presiune este aspirat de compresor pentru un ciclu nou.
Aerul condiţionat este foarte important pe timpul verii pentru obţinerea confortului dorit, însă va fi util şi pe timpul iernii, deoarece umezeala se va îndepărta mai uşor cu ajutorul său şi contribuie la dezaburirea rapidă a parbrizului. De aceea, din când în când, este necesar să apelezi la încărcare freon auto.
Mirosul urât – un semnal de alarmă că instalaţia de aer condiţionat nu funcţionează corespunzător
Întreţinerea instalaţiei de climatizare se limitează, în cele mai multe cazuri, la schimbarea filtrelor conform instrucţiunilor şi la încărcare freon. Operaţiunea este esenţială, deoarece filtrele devin murdare pe măsură ce trece timpul. Pe termen lung, aerul condiţionat reciclează alergenii din atmosferă, cum ar fi polenul, fungii, mucegaiul şi acarienii, însă toate aceste elemente se depun pe filtru şi vor deveni, cu timpul, un pericol pentru sănătate.
Persoanele sensibile şi cele care suferă de alergii sau de astm trebuie să aibă grijă atunci când în aer se simte un miros neplăcut, care vine din instalaţia de aer condiţionat.
Alte probleme comune
Cel mai des întâlnite probleme care apar sunt:
- Cureaua de transmisie a compresorului se întinde sau se rupe;
- Filtrele sunt înfundate;
- Apar defecţiuni în circuitul electric sau în cel electronic;
- Se pierde presiune din sistem;
- Apar scurgeri care generează defecţiunea sistemului.
Este bine să reţii faptul că atunci când sub maşină este prezentă apă sub forma de pete sau bălţi, acest lucru este posibil să provină din sistemul de climatizare. Nu este un semn de sistem stricat, ci provine de la umiditatea pe care sistemul o extrage din evaporator. Apa este eliminată printr-o conductă subţire, pe sub motor.
Operaţiunea de încărcare a instalaţiei cu agent frigorific nu este costisitoare şi merită să fie făcută la timp, înainte ca şi alte elemente ale instalaţiei să aibă de suferit. Dacă aerul condiţionat nu funcţionează constant, recomandarea noastră este să îl porneşti periodic. Oprirea prelungită a aerului condiţionat duce la deteriorarea îmbinărilor şi a conexiunilor, care se pot usca şi apar, astfel, scurgerile considerabile de agent refrigerent.
Sfaturi pentru utilizarea aerului condiţionat
- În momentul pornirii, deschide toate ferestrele pentru a ventila corect interiorul;
- Ulterior poţi răci cabina forţând aerul să iasă cu ajutorul aerului condiţionat;
- După ce habitaclul a ajuns la temperatura dorită, foloseşte butonul pentru recircularea aerului, astfel încât să nu fie nevoie să răceşti constant aerul din exterior. Nu uita să treci pe modul normal în momentul în care vrei să reciclezi aerul din interior;
- Pentru a evita problemele de sănătate, cum ar fi răcelile, conjunctivita şi durerile de cap, nu direcţiona fluxul de aer spre corp sau spre faţă, ci pe parbriz, pe picioare sau pe ambele simultan.
Acestea sunt câteva sfaturi utile pentru folosirea corectă a sistemului de aer condiţionat. Pentru încărcare cu freon, ne poţi contacta şi îţi oferim asistenţă la domiciliu. Doar transmite-ne adresa şi o echipă se va prezenta la faţa locului.
Comentarii