Aspecte importante pe care trebuie sa le cunosti despre climatizarea auto – cum se vede in consumul in combustibil

  • Aspecte importante pe care trebuie sa le cunosti despre climatizarea auto – cum se vede in consumul in combustibil Capture.JPG

Aspecte importante pe care trebuie sa le cunosti despre climatizarea auto – cum se vede in consumul in combustibil

De ceva vreme aerul condiționat sau cea mai avansată versiune a sa, cunoscută sub numele de climatizare este echipat pe toate modelele de mașini noi. Indiferent de modelul ales, mai devreme sau mai târziu vei ajunge sa apelezi la servicii de încărcare freon pentru că freonul din instalație va dispărea. Acest lucru nu ține de calitatea mașinii sau de producător.

Se apelează la adăugarea acestor instalații pe mașini pentru simplu motiv că este aproape imposibil să circuli vara cu o mașină care nu are această tehnologie a cărei funcție este de a răci și de a menține temperatura optimă în habitaclu. Cum funcționează de fapt acest sistem și cât de mult cheltui cu el?

Chiar dacă aerul condiționat din mașină a evoluat și s-a îmbunătățit de-a lungul anilor, acum această tehnologie este mult mai avansată și mai precisă și chiar permite reglarea temperaturii pe zone. Există instalații cu două zone, cu trei zone sau chiar cu patru și respectiv cu cinci. Ideea de bază este însă similară la toate, aerul este răcit și habitaclul ajunge la o temperatură confortabilă.

Acest proces necesită de asemenea un consum de energie. Aceste sisteme fac o treabă foarte bună, însă au și un consum specific uneori și nu poți evita asta. Pentru mașini, consumul se vede în combustibil, indiferent dacă este vorba despre benzină sau motorină, dacă funcționează cu curent sau cu gaz.

Cum funcționează aerul condiționat al mașinii?

Aerul condiționat al unei mașini este o unitate de răcire, care, datorită mai multor elemente mecanice și a unui gaz care își schimbă starea, reușește să răcească aerul și să îl filtreze sau să îl dezumidifice.  Instalația de aer condiționat extrage căldura din aer și din interiorul compartimentului pentru pasageri și recirculă aerul din interior. De asemenea, instalația scoate aerul din interior și îl elimină în afară.

Un aparat de aer condiționat acționează prin comprimarea mecanică a unei substanțe care modifică starea freonului, din gaz în lichid și din lichid în gaz. Acest sistem ciclic care se repetă continuu atunci când este activat este format din următoarele elemente:

- Compresor – acesta comprima gazul frigorific, adică freonul, și il presurizează, ceea ce va mări temperatura sa;

- Condensator – gazul comprimat trece prin dispozitivul acesta, care este un radiator în esență, și este condensat ajungând în stare lichidă. Radiatorul este în contact cu aerul din exterior și lichidul care rezultă este mult mai fierbinte decât aerul;

- Supapa de expansiune – lichidul comprimat trece prin supapă unde i se modifică volumul, fiind răcit și mai mult;

- Evaporatorul – gazul trece printr-un alt radiator, care ajunge în interiorul habitaclului și colectează căldura. Aerul este răcit și condus cu ajutorul ventilatorului prin duzele de evacuare ale aerului situate în mod normal în tabloul de bord. Gazul pornește din nou acest ciclu spre compresor.

În momentul în care în instalație nu mai este suficient gaz se recomandă încărcare freon auto.

Funcționarea aerului condiționat din mașină se bazează în primul rând pe compresor. Acesta este cuplat la motor cu ajutorul unei curele și trebuie să funcționeze datorită forței produse de mașină. De aceea, sarcina de a repara aerul condiționat revine mecanicilor.

În general, se spune că consumul crește între 5% și 20% în cel mai rău caz. Acest lucru în practică reprezintă între două zecimi și un litru la 100 de km. Cu toate acestea, pentru a ști exactc, trebuie să vorbim despre consumul particularizat la diverse situații, în funcție de condițiile atmosferice în care funcționează aparatul de aer condiționat.

Dacă este vorba despre un sistem de aer condiționat modern, atunci compresorul se va opri automat în momentul în care detectează că aerul a ajuns la temperatura dorită și nu este necesar să continue răcirea aerului. El va porni din nou în momentul în care este necesar. Cu cât compresorul funcționează mai puțin, cu atât consumul va fi mai mic. Dacă temperatura inițială în mașină este de 40 de grade și vrei să scazi temperatura la 25 de grade, vei avea nevoie de mai puțin timp decât dacă vrei să scazi temperatura la 18 grade.

Pentru persoanele care nu au timpul necesar pentru a merge în service atunci când aerul condiționat nu mai funcționează, Neoclim vă oferă servicii de încărcare freon la domiciliu. Tot ce trebuie să facei este să ne contactezi și o echipă se va deplasa până la tine.

Share:
Comentarii
Scrie un comentariu

Deplasare la domiciliu in Bucuresti pentru incarcare freon in instalatia masinii